Cześć kochani!
Na wejściu chciałabym wszystkim złożyć najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt! Bądźcie zdrowi, rośnijcie duzi! Szampańskiej zabawy na Sylwestrze! I obżarstwa na Wigilii.
A mówiąc o obżarstwie dzisiaj napiszę jak łatwo możecie w domu przygotować pyszne słodkie muffiny! Naprawdę nie potrzeba wiele czasu, przepis jest prosty i szybki. Możemy na wiele sposób go urozmaicić. Ja dzisiaj przygotowuję muffiny zwykłe waniliowe, waniliowe z dodatkami suszonych owoców oraz czekoladowe z orzechami włoskimi i laskowymi. Mmmm pychotka!
Podam Wam podstawowy przepis, możecie dorzucać do niego na co tylko macie ochotę. Owoce świeże, kandyzowane, lub suszone, orzechy, barwniki spożywcze by nadać im kolor, kawałki czekolady. Oczywiście w rozsądnych ilościach, bo w końcu "co za dużo, to niezdrowo".
Podstawowy przepis na muffiny (ok 12 sztuk):
Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)
2 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru (zwykle dodaję mniej, musicie po prostu spróbować ciasta i ocenić jego słodkość)
80 ml oleju
szklanka maślanki bądź kefiru
Przygotowanie:
1. W 2 miskach mieszamy osobno składniki mokre i osobno składniki suche, mąkę z proszkiem można ewentualnie przesiać.
2. Składniki mokre przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
3. Przelewamy gotową masę do foremek na muffiny. Ja używam jednej dużej formy ze stali nierdzewnej, która mieści 12 muffin, wkładam do niej oczywiście papierowe foremki
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, całość pieczemy ok 25 minut.
5. Studzimy i ozdabiamy według własnych fantazji. Pamiętajcie, że koniecznie wszystko musi wystygnąć, bo nasze ozdoby będą po prostu "zjeżdżać" z muffinek!
A na koniec zachęcam gorąco,, miski w dłoń i do dzieła! Zdjęcie, które widzicie przedstawia moje dzisiejsze słodkości jeszcze bez ozdób :)
Paulina
z czym takie muffiny najlepsze są ?
OdpowiedzUsuń